Hard diskler hakkında bilgi

bilgisayar diskleri bilgi kapak gorseli

Hard disk bilgisayar parçasıdır. Eskiden HDD olarak adlandırılan mekanik ve döner disk barındıran diskler günümüzde SSD’ler tarafından neredeyse devre dışı bırakılmış durumdalar.

Bunun sebebi SSD’lerin yazma ve okuma hızlarının HDD’lere göre ciddi daha yüksek olmasıdır.

SSD disklerin avantajı nedir?

SSD diskler bir önceki nesil (mekanik hard disk) sürücülere göre daha hızlı okuma ve yazma hızlarına sahiptirler.

Bu yüzden hem bilgisayarın, Windows’un açılış hızını, hem de programların çalışma hızını arttır. Başka bir deyişle hızlandırır.

Yanı sıra, SSD disklerin okuma ve yazma hızları yüksek olduğundan, Windows bu diskleri, sanal hafıza (virtual memory) olarak daha performanslı kullanır.

SSD diske geçmek, yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan birisidir.

SSD türleri

hard disk türleri, dik

M.2 NVMe PCIe

PCIe tabanlı bir SSD türüdür. 3500 MB/saniyeye kadar çıkan, en hızlı SSD türüdür. Bu yüksek hız, SSD’nin PCIe arayüzüne bağlanması ile oluşur. Bir NVMe SSD, dikdörtgen bir levha şeklindedir. Ana kartta kendi yuvasına oturur.

M.2 SATA

SATA eski nesil bir giriş. Veri aktarım hızı çok yüksek değil. SATA, 600 MB/saniyeye kadar hızı destekler. M.2 SATA tabanlı SSD, form faktörü açısından NVMe SSD’ye oldukça benzemektedir.

SATA is an older generation of interface and the major bottleneck about such interface is its supported read/write speeds. SATA supports speeds of up to 600MBps. In form factor, an M.2 SATA based SSD highly resembles an NVMe SSD.

2.5 inç SATA

Geleneksel 2,5 inç SATA SSD, eski nesil HDD girişine sahip olduğu için pratiktir. Yeni bilgisayatlarda pek görülmez zira sata, PCIe’ye göre yavaş kalır. Genelde bilgisayar hızlandırmak için HDD çıkarılır ve bu SSD türü takılır.

SSD diskler defrag ihtiyacı duymaz

Eski disklerde daire şeklinde fiziksel olarak dönen bir disk ve üzerinde gezerken okuma ve yazma yapan yine mekanik bir kafa vardır. Kafa, disk dönerken boş alanlara yazma yapar. Bu da dosyanın bazı parçalarının diskin bir tarafında, diğer kısmının ise başka tarafta olması sonucunu doğurur.

Bu sebeple eski hard disklerde gelirli aralıklarla defrag (disk birleştirme) yapma zorunlulu vardır. Defrag hakkında ek yazıyı burada bulabilirsiniz.

Eski hard disklerinizi ne yapabilirsiniz?

USB-harici-HDD-kablosu

USB harici disk yapabilirsiniz. Ve bunu yapmak son derece kolaydır. Hatta bir kablodan başka hiçbir şeye ihtiyaç duymazsınız. Bahis ettiğim kablo şöyle bir şey. Bunun mavi tarafını eski hard diskinize, USB tarafını ise bilgisayarınıza bağlarsınız. Ve bilgisayarınız harici disk olarak görür diskinizi.

Bu kabloları nereden satın alabilirim?

Amazon sayfası burada | Akakçe sayfası burada | Trendyol sayfası burada | N11 sayfası burada |

Uyarılar

Bağlantı türüne dikkat

  • Günümüzde çok büyük oranda SATA ara yüzü kullanılıyor diskler için (HDD ve SSD). Bununla birlikte bilgisayarınız eski ise IDE, çok yeni ise de M2 SSD gibi ara birimlere denk gelebilirsiniz. Kablo ve kutu sipariş etmeden önce diskinizin bağlantı türünden emin olun.
    • Diskinizi görünce zaten ara birimini anlarsınız ama sökmeden görmek isterseniz şu sayfa size yardımcı olabilir.
IDE HDD, hard disk
IDE bağlantı türüne sahip hard disk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir