Bilgisayarı sökmek için tavsiyeler

bilgisayari sokmek kapak gorseli

Bilgisayarınızı demonte ederken dikkat etmeniz gereken noktalar

Bilgisayarı sökmek birçok kişiyi korkutur. Aslında son derece mekanik bir iştir ve yapabilirsiniz. Bu noktalar özellikle diz üstü bilgisayar için önemli ve geçerlidir. Bununla birlikte aynı hassasiyetler masa üstü bilgisayarlar için de geçerlidir.

sinirlerinize hakim olun

  • Farklı cıvata boyları. Kısa cıvata yuvasına uzun cıvata koyup sıkarsanız, diğer taraftan çıkması mümkündür. Bu hatayı yapmayın.
  • Kasayı, üst ve alt kapağı zorlamayın. Fazla esnetirseniz, zorlarsanız çatlatabilirsiniz. Hatta fazla zorlarsanız birden kırabilirsiniz. Büyük ihtimalle görmediğiniz, atladığınız bir vida vardır.
  • Etiketlerin, kapakların altında civata, vida olabilir. Buna dikkat edin.
  • Kablolar. Çok ince kablolar var diz üstünün içinde. İç kabloları çekerek zorlamayınız. Büyük oranda kilit mekanizmaları vardır. YouTube açılış videosunda bu kabloların sökülüşünü izleyin.
  • Geniş alan ihtiyacı. Arka kapak, klavye, DVD derken, ufak masada başlamak sizi zorlayabilir. Ben doğrudan yemek masasını tavsiye ediyorum.
  • Kablolara dikkat edin. Sert davranmayın. Nazik olun.
  • Her şeyi yuvalarına tam oturtun. Bilgisayarı topladıktan sonra tekrar dağıtıp toplamak insana küfür gibi geliyor 🙂

Cep telefonunuzu en büyük yardımcınız olacak bu aşamada. Her aşamayı (mesela dış kapağı çıkarmadan önce, henüz cıvataları sökmeden) fotoğraflayın. Toplarken hangi bileşen nereye gidecek işin içinden çıkabilmek için fotoğraflar çok işinize yarayacak.

İkinci yardımcınız YouTube. Neredeyse her diz üstü bilgisayarın açılış videosu YouTube’da var. Ufak cıvataların birbirinden farklı boyutlarını fark etmek için 1080p çözünürlükte size yardımcı olacaktır.

bilgisayari sokmek kirmizi 2
bilgisayari sokmek mavi 3

Peki bunlar iyi de, ben nasıl açacağım bilgisayarımı diyenler için: YouTube!

Arkasındaki etiketten model koduna bakıp: “model kodu opening, thermal paste” yazın. İllaki sizden önce bu işi yapıp videosunu yükleyen birilerini bulursunuz 🙂

bilgisayarı sökmek, dizüstü, laptop, fan ve bakır hatlar, kasanın tamamı açık

Aratacağınız kelimeler bunlar:

Asus TUF FX504 Disassembly | Fan Cleaning | Thermal Paste Replacement | Disassembling [bilgisayarınızın model kodu “Gaming FX504GD” gibi

Bu aşamaya dikkat edin.

Mesela bilgisayarın arkasını açacaksınız. Vidaları çıkarmaya başladınız. Çıkarma sırası ve yeriyle masaya dizin vidaları. Uzun ve kısa farklı boyutta vida varsa şunu yapmanız işinizi çok kolaylaştırır.

  • Sol üstten çıkan vidayı sol üste koyun,
  • Yine üst sıradan, yukarıdan bir sağdaki vidayı ilk vidanın sağına, aynı hizaya koyun.
  • Bunun sonucunda her vida, kasadaki yerini taklit ederek masada yerini alır.
  • En son vidaların fotoğrafını çekin.
bilgisayari sokmek kirmizi 1

Fotoğrafı çektikten sonra vidaları toparlayabilir, masanızda yer açabilirsiniz. En son, arka kapağın vidalarını takmaya sıra geldiğinde, fotoğrafa bakarak hepsini doğru yere kolaylıkla yerleştirirsiniz.

Üst katmanı (fanı) yerine oturtma

CPU, işlemci fan, temizlik ve ses

Diz üstü bilgisayarlarda bu işlem kolay. Bakır parçayı yerine oturtup vidaları sıkınca işlem tamam. Masa üstü bilgisayarlarda ise farklı fan montaj çeşitleri var. Bu aşamada nazik ve hassas olmalısınız. Kenardaki dört adet civata benzeri sabitleme çubuğunu çevirerek açmanız gerekiyor önce.

Oturturken de önce yerine oturtup sonra ortasını içine iktirerek tırnaklarını açmanız gerekiyor. Burası önemli zira o pinler tam oturmadığı sürece termal macuna doğru oturma yakalayamazsınız.

Ve fan sadece görünen ısı hattının sonuna üflüyor. Garip ama evet, böyle..

Gerekli Aletler yazısı tamda bundan bahsediyor. Açmak için buraya tıklayın.

Yorumlar

“Bilgisayarı sökmek için tavsiyeler” için 3 yanıt

  1. […] Bu ayrıntılı bir konu. Hızlı geçilecek bi konu da değil. O yüzden bunun için ayrı bir yazı var, buraya tılayarak ilgili yazıyı yeni sekmede açabilirsiniz. […]

  2. […] şanslısınız, sitede bununla ilgili bir yazı var. Buraya tıklayarak sayfaya […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir