İçindekiler
Yıllardır oyun oynuyorum. Commodore 64’den beri de yarışıyorum 🙂 Commodore, yaklaşık ouz sene öncesi 🙂
Bütün araba yarışlarını oynadım sanırım. En çok sevdiklerim ise zaten efsane olanlar. NFS Underground, Gran Turismo çok çok iyiydi. Zaten bu yüzden efsane oldular.
O zamanlar bilgisayar böyle bir şeydi işte. Özellikleri ise şimdiye göre yoktu desek yeridir. Şöyle ki: CPU: 1 Mhz hız, RAM: 64 kilobayt, ROM: 20 kilobayt.
Ve evet, oyun vardı. Görüntüleri şunlardı. Bu görseller Test Drive’ın ilk oyunundan. Ve inanılmazdı 🙂
Simülasyon farkı
Tabii ki bilgisayar evimize ilk girdiğinde devrim yaratmıştı. O zamanki oyunlar daha “keyif” içindi. Fakat zamanla bilgisayarlar güçlendi. Bu da gerçek dünyaya yaklaşmasını sağladı oyunların. O zaman da mevcut oyunlardan ayrışmak için, simülasyon kavramı çıktı. Bunu: “gerçek dünyayla aynı” (ya da yakın) diye anlamamız lazım.
Simülasyon, tıpkı gerçek dünyadaki sürüşü oyunlara getirdi. Bunu ben ilk kez PlayStation’daki GT (Gran Turismo) ile hissettim. GT’de, arabalara takılan parçalar bile gerçek hayattaki markalardı. Hatta takılan parça gerçek hayattaki kadar fark yaratıyordu. Ve yaptığınız her modifikasyon, oyunda farklılık yaratıyordu. Mesela frenleri geliştirince, aynı araba yolda daha erken duruyordu.
Ve ben de eğlenceyi bırakıp, yarış simülasyonu oynamaya başladım.
En iyi yarış oyunu: Project Cars 3
Artılar
- Görüntüler çok iyi. Ve ayarla istediğinizi açıp kapayabiliyorsunuz.
- Rakiplerin YZ’si çok iyi. Ayar, tam olarak yarışlara yansıyor.
- Zemin gerçekten hissediliyor.
- Araç içi görüntü çok iyi.
Eksiler
Zorluk seviyesi bazen delirtiyor. Arabayı delirtseniz de hedefleri tutturmak mümkün olmuyor. Ama yeterince sinir olduktan donra beceriyorsunuz 🙂
Son olarak yeni bir bilgisayar topladım. Ve eski düşkünlüğüm olan araba yarışına başladım yine. Forza Horizon 4 yükledim önce. Yetmedi. Sonra bir de Forza Horizon 5 denedim bir umutla. Eh, görüntü çok iyi. Sorun yok. Sürüş dinamikleri de iyi. Ama bir yerden bir yere gitme meselesi beni sarmadı. Bu arada yolları da sevemedim. Ben daha simülasyon ve pist seviyorum.
Sonra Project Cars 2 yükledim. Evet, güzel geldi. Bir süre oynadım. Fakat bir nokta geldi ki takıldım. Yarışlar bitti gibi bir şey oldu.
Ve 3’e geçtim. Bu arada genel olarak 2 daha çok seviliyor. Fakat ben 3’ü daha çok beğendim.
Güçlü bilgisayar ister mi?
Hayır. Ben AMD Ryzen 5 3500X, 15 GB RAM ve GTX970 ile oynuyorum.
Görüntü kalitesi
Çok iyi. Bir güzel tarafı da görüntü ayarlarının ayrıntılı olması. Eğer sisteminiz temel gereksinimleri karşılıyorsa, ayarları düşüğe çekip performans yakalayabilirsiniz. Bu arada bir not: ekran kartınızın sürücüsünü güncel tutun.
Oynanışı nasıl?
Tam simülasyon. Ayarlar, ve sürüş destekleri çok çok etkili. Daha doğrusu, mutlaka geliştirme ve ayar yapmanız lazım.
Rakiplerin YZ’si çok iyi. Ayar, tam olarak yarışlara yansıyor. Rakipleri ister zorlayıcı, ister kolay ayarlayabiliyorsunuz. İki ayar var: 1) Rakiplerin seviyesi. Bu doğrudan pistte yaptıkları hızı belirliyor. Ne kadar zorsa, o kadar hızlı gidiyorlar. 2) Rakiplerin saldırganlığı. Bu da siz geçerken ne kadar saldırgan olduklarını belirliyor. Önünüzü kapıyor, takip ederken devamlı gelip dürtüyorlar mesela zordayken.
Zemin gerçekten hissediliyor. Bu ilginçti. Zira azdır. Ama zeminin dalgalı falan olması gerçekten sürüşü değiştiriyor. Bu da bazı virajlarda zemini öğrenmenizi şart koşuyor. Sağa yukarı virajda mesela, birden arkayı sıyırıyor araba. Bu özelliği çok çok iyi oyunun.
Yol hissi nasıl?
Yolu hissetmek bu olsa gerek. Dar virajlarda özellikle bunu anlıyorsunuz.
Geliştirmeler (modifikasyon) nasıl?
Son derece başarılı. Yaptığınız geliştirmeler oyunda hissediliyor. Bunun haricinde ayar kısmı da aynı şekilde başarılı. Mesela süspansiyon sertliğini değiştirince oyunda bunu hissediyorsunuz. Ha, bunu titreşimli bir oyun kolunda (ya da direksiyonda) çok açık hissediyorsunuz.
Sistem Gereksinimleri
Minimum
- Windows 10
- 3.5 GHz Intel Core i5 3450 or 4.0 GHz AMD FX-8350
- 8 GB RAM
- GTX680 ya da muadili
Önerilen
- Intel i7 8700k or AMD Ryzen 7 2700X
- 16 GB RAM
- Nvidia RTX 2070 ya daAMD RX5700
+ 50 GB kullanılabilir alan | VR Desteği: SteamVR or Oculus PC | Üçlü erkan için: GTX980 ya da muadili
Bir yanıt yazın