Evet, yeni ekran kartım: Sapphire AMD RX 590. İnceleme, yorum ve özelliklerine gelelim. Buyurun.
Eski ekran kartım çok güzel bir ASUS GTX 970 OC II idi. Fakat YZ eğitimine yoğunlaştığım için 8 GB bir ekran kartına geçmem gerekti.
Bir süre Intel ARC serisi bir karta geçmeyi araştırdım. Zira Intel şu aralar fiyatına göre çok iyi ekran kartları satıyor.
İçindekiler

Neyse, sözün kısası bir Sapphire RX590 aldım. Tabii ki ikinci el aldım. Sahibinden.com üzerinden, 3’250 liraya geldi bana.
GTX970’e göre artısı 8 GB olması ilk olarak. GPU da biraz daha güçlü ama onun dışında çok büyük bir fark yok ikisi arasında.
ASUS 45, Sapphire 60 puan diyebiliriz 100 üzerinden. Bununla birlikte GTX70’i 3250 liraya sattığı düşünürsek, üzerine sadece 750 lira ekleyerek aldım. Yani diyebiliriz ki aynı sınıfta, biraz daha iyi bir ekran kartı almış oldum.

Sapphire nasıl marka?

Kötü değil, çok iyi değil. Orta sınıfta diyebiliriz. Avantajları, metal arka yüzey kullanıyor olmaları. Beğenilmeyen tarafı ise bütün ekran kartlarının aynı görselliğe sahip olması 🙂 Pek şık durmuyorlar ama işlerini de iyi yapıyorlar.
İyi tarafı, teknik olarak yetersiz tarafı olmaması Sapphire ekran kartlarının. Mesela kapasitörleri yüksek kalitede. 200’000 saat ömürlü kondansatörler var. Tabii ki bu malzeme kalitesi yük ve uzun kullanımda fayda getiriyor. Yani ikinci elde almak için iyi bir marka diyebiliriz.
Güç ihtiyacı
Yüksek. Yüklüyken 235 Watt’a kadar çekebiliyor. Ki bu en az 500 Watt’lık bir güç kaynağı demek. Hatta garanti olması için 650 Watt’lık bir PSU öneriliyor. Bunun biraz da kartın yedi yıllık olması ile alakası var tabii ki. RX500 serisi kartlar 250 watt civarı güç çekiyorlar. O zamanlar bu watt normal sayılıyordu…
Boyutlar, kasaya sığar mı?

Boyutları: 230x125x40 mm.
Benim mini ATX kasama sığdı.
Hayli büyük bir kart ama mini kasalara sığıyor.
Güç girişi

Sekizli güç girişi var. eski dörtlü kablolardna besleyecekseniz dikkat. 230 Watt az değil. En az iki adet molex (dörtlü) uçtan çıkış alın.
Sapphire AMD RX 590 oyun performansı
İyi. World of Tanks, ekran kartını ciddi zorlayabilen bir oyun. Bu kart, WOT Ultra ayardayken altından kalktı. Kısacası, 1920*1080 ekranlar için bir çok yeni oyun dahil yeterli güce sahip.
Tabii ki Sapphire RX590, tam yükte 200/250 FPS deliliği için uygun değil. Ama ben zaten vSync ile oynadığım için azami kare hızım 60.
Bu arada Forza Motorsport ile de denedim. 1920×1080 çözünürlükte, rahat rahat oynadım. Tabii ki özellikler orta seviyede idi.
Sıcaklık nasıl?

Ekran kartlarının en önemli sorusuna. Sapphire RX590 bu konuda iyi. Yük altındayken bile 80 dereceleri ender buluyor.
Forza Motorspor’da her şey otomatik seviyede iken oynadım denemek için. Son derece akıcı ve 70 dereceleri hiç geçmeden oynattı.
Hele Fan Control gibi bir ek uygulama ile kontrol altına alırsanız, yük altında 70’ler hatta 65 derecelerde bile kalabilirsiniz.
Görece yeni* teknoloji bir ekran kartı olduğu için çekirdek ısısı, fan kontrolü gibi işler tam destekli.
*Bu arada bu kart, Kasım 2018’de piyasaya çıkmış bir ekran kartı.
AMD uygulamasındaki ayarları ihmal etmeyin
Sadece ekran kartı sürücüsünü kurmakla kalmayın. AMD sürücüsü ile birlikte, AMD uygulaması da geliyor. Bu uygulama son derece iyi ayarlar sunuyor. Fan kontrolü, FPS ve GPU, CPU yükü gibi bilgi ekranı da var.
Fakat Performans bölümünde Genel Ayarlar bölümü çok pratik. Burada Watt ve fan kontrolünü de belirleyebiliyorsunuz. Yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.









Bir yanıt yazın