Müzik için en iyi uygulama ve ayarları
Müzik dinlerken ses kalitesine önem veren bir dinleyiciyim.
İyi ses ne yazık ki ucuz bir şey değil. Bununla birlikte teknoloji geliştikçe iyiye ulaşmak daha kolay oluyor tabii ki. Yüksek nitelikli hoparlör, amfi öncelikli. Fakat kaynak kötü olunca en iyi sistemler bile kötü ses verir.
Bugün bundan bahis edeceğiz: elimizdekinden nasıl iyi ses alırız?
Haydi başlayalım.
Önce birkaç not:
- Ses kalitesi için ufak hoparlör çok yetersiz. Burada diz üstü bilgisayar hoparlörlerinden bahsediyorum tabii ki. Ne yaparsanız yapın dizüstünden bas sesi almanız mümkün değil.
Bir seçenek bluetooth hoparlörler tabii ki ama onlarda da boyutlar ufak. Ha, dizüstünden kat be kat iyiler ama hala boyut bir engel iyi ses için. - Eski müzik setleri ise tam aradığınız şey aslında. Eski müzik setlerinin hem amfileri iyi, hem hoparlörleri büyük. Şurada ayrı bir bilgisel yapmıştım, bakmak isteyebilirsiniz.
- Youtube’da ses kalitesi video kalitesiyle artıyor. 720p’den 1080p’ye geçince ses kalitesi de artıyor.
- Spotify’da yüksek kaliteli ses yok. Açıkçası kötü sesle nasıl bu kadar çok kullanıldığını bilmiyorum. Ama ücretli hesapta bile ses kalitesi kötü.
- mp3 kötü bir format değil. Fakat FLAC daha iyi. Özellikle Caz, klasik için FLAC albümlere internet aramsıyla ulaşabilirsiniz. FLAC, kayıpsız ses sıkıştırma formatı.mp3 için 320 kbps en yüksek ses kalitesini sunuyor. Tercih şansınız varsa 192 yerine 320 dinleyin.
Gelelim VLC’ye
VLC uzun zamandır video oynatıcısı olarak ünlü. Eskiden kodek bir dertti ve VLC dahili kodek çözümü ile ünlendi. VLC yükleyince ayrıca kodeklerle uğraşmak zorunda kalmıyordunuz.
Fakat VLC’nin ses işleme özelliği de iyi. Hatta hayli iyi.

Ekolayzer ayarı
Ben “Rock” ön ayarını kullanıyorum. Hem bas var, hem de ses dengeli. Tabii ki elle de ayar yapabilirsiniz. Anında ses değişikliği olduğu için deneyerek istediğiniz ayarı bulmak mümkün. Ben çok denedim, Rock’a geri döndüm.
VLC İndirme sayfasına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Sıkıştırıcı ayarı
Sıkıştırıcı ise sese netlik doygunluk veriyor. Bunu sadece etkinleştiriyorsunuz. Bir ayar yapanıza gerek yok.
Bu iki ayarla ek ayar yapmadan her şeyi çözmüş olacaksınız.

Linux kullananlara tavsiye: PulseAudio Effects
Linuks kullanıcıları çok şanslı müzik sesi açısından. Zira neredeyse tüm dağıtımlarda ve depolarda PulseAudio bileşenleri bulunuyor. Adından da anlaşılacağı gibi ses için yazılmış bir set bu.
Ve uğraşmadan ses ayarı yapmak için bize çok imkan sunuyor. Sadece ekolayzer de değil. Convolver, Gain, Convolver, Bas Güçlendirme, Berraklaştırma gibi bir sürü ayarı var.
Ve her şey kolay ayarlanıyor. Linuks kullanıcısı iseniz mutlaka bulun, kurun ve kullanın PulseAudio Effects programını.
İlgili yazı: müzik seti bağlamak
Sitedeki Ses ve Müzik kategorisi yazılarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Ses kaydı da var
Bu arada VLC’de ses kaydı otomatik şekilde hazır. Bunu özellikle video hazırlayanlar kullanabilirler. Fakat bu başka bir yazının konusu 🙂
Bir yanıt yazın